Buah Kapayang
(Pangium edule Reinw)
Oleh: Asrama Ipmaba GawiSabarataan Yogyakarta
______________________________________________
Naa… Sa-Nusantara’an pasti tahu kalu lawan paribahasa “mabuk
kapayang”, tapi banyak lagi nang kada tahu (suah malihat) lawan buah
yang dimaksud dalam paribahasa nitu… Ini pang nah buah Kapayang nang
hanyar diputik matan rapunnya.
* Biji Kepayang, kluwek, keluwek, keluak, atau kluak (Pangium edule
Reinw. ex Blume; suku Acariaceae, dulu dimasukkan dalam Flacourtiaceae) adalah tumbuhan pohon nang tumbuh liar atau satengah liar. Orang Sunda
manyambatnya picung atau pucung (kayitu jua sabagian urang Jawa Tengah)
mun di Toraja disambat panarassan.
* Bijinya, nang baisi salut biji kawa dimakan, bila mantah beracun
banar karena mangandung Asam Sianida konsentrasi tinggi. Mun kabanyakan
mamakan kawa maulah pusing/mauk/mabuk.
Mun dimirip-miripakan lawan buah nang lain hampir sama nang kaya
Jaring/Jengkol cara maulah, manetralisir, atau mamasaknya, mun dipasar
biasanya dijual urang nang sdh jadi masak (tinggal makan lawan tumbukan
baras basangrai)
* Biji Kapayang (keluwek) biasanya dipakai sabagai bumbu dapur
masakan nang maulah warna hirang pada rawon, daging bumbu kluwek,
brongkos, serta sup konro.
____________________________________________________
Artikel ini diperoleh dari situs
BANUA HUJUNG TANAH
Link: http://banuahujungtanah.wordpress.com/2010/04/27/buah-kapayang/
Tidak ada komentar:
Posting Komentar