Selasa, 19 Februari 2013

Buah Kapayang


Buah Kapayang
(Pangium edule Reinw)
Oleh: Asrama Ipmaba GawiSabarataan Yogyakarta
______________________________________________



Sumber Foto : Nanang Maulana_Murung, Haruai (Tabalong)

Naa… Sa-Nusantara’an pasti tahu kalu lawan paribahasa “mabuk kapayang”, tapi banyak lagi nang kada tahu (suah malihat) lawan buah yang dimaksud dalam paribahasa nitu… Ini pang nah buah Kapayang nang hanyar diputik matan rapunnya.


* Biji Kepayang, kluwek, keluwek, keluak, atau kluak (Pangium edule Reinw. ex Blume; suku Acariaceae, dulu dimasukkan dalam Flacourtiaceae) adalah tumbuhan pohon nang tumbuh liar atau satengah liar. Orang Sunda manyambatnya picung atau pucung (kayitu jua sabagian urang Jawa Tengah) mun di Toraja disambat panarassan.



* Bijinya, nang baisi salut biji kawa dimakan, bila mantah beracun banar karena mangandung Asam Sianida konsentrasi tinggi. Mun kabanyakan mamakan kawa maulah pusing/mauk/mabuk.

Mun dimirip-miripakan lawan buah nang lain hampir sama nang kaya Jaring/Jengkol cara maulah, manetralisir, atau mamasaknya, mun dipasar biasanya dijual urang nang sdh jadi masak (tinggal makan lawan tumbukan baras basangrai)


* Biji Kapayang (keluwek) biasanya dipakai sabagai bumbu dapur masakan nang maulah warna hirang pada rawon, daging bumbu kluwek, brongkos, serta sup konro.
____________________________________________________

Artikel ini diperoleh dari situs 

BANUA HUJUNG TANAH

Link: http://banuahujungtanah.wordpress.com/2010/04/27/buah-kapayang/



Tidak ada komentar:

Posting Komentar